Razvoj samostojnega učenja - Organizirano samostojno učenje

 

 
 
    Prijava za sodelavce Mreže SSU:
Up. ime: 
Geslo: 
 

Razvoj samostojnega učenja

Središča za samostojno učenje v Sloveniji so nastala po zgledu iz Anglije; tam je »Open Learning« že v sredini 80-ih let postal glavni trend v razvoju izobraževanja odraslih. »Open Learning kot nekakšna filozofija prilagajanja učenja in izobraževanja potrebam vsakega človeka je v Angliji pričujoča na vseh ravneh in zajeta v najrazličnejše izobraževalne vsebine.« (Benedik Irena, 1994: Organizirano samostojno učenje odraslih v Sloveniji, magistrsko delo, stran 11)

Središča za samostojno učenje so rezultat več kot desetletnega razvijanja in uvajanja projekta Organizirano samostojno učenje, katerega nosilec je Andragoški center Republike Slovenije. Andragoški center Slovenije je projekt začel razvijati v letu 1993, v letu 1995 pa so tudi v praksi že začela delovati prva središča za samostojno učenje.

Cilj projekta je bil razviti kulturo samostojnega učenja v Sloveniji ter zagotoviti dobre učne pogoje za vse, ki se želijo samostojno učiti. Praksa je pokazala, da tovrstna dejavnost v organizacijah, ki izobražujejo, bogati ponudbo njihovega izobraževanja in kakovostno dopolnjuje slovenski izobraževalni sistem nasploh, saj se samostojnost udeležencev, ki je ena od velikih prednosti posameznikov v sodobni družbi, prenaša tudi v druge oblike izobraževanja. Kaže se v večji odgovornosti posameznikov do učenja. Cilj projekta je tudi uveljavljanje samostojnega učenja kot pomembne sistemske prvine v slovenski izobraževalni politiki in praksi.

Organizirano samostojno učenje v središčih za samostojno učenje je namenjeno predvsem odraslim, ki:

  • so fizično ali časovno omejeni, da bi se vključevali v običajne oblike izobraževanja;
  • jim način izobraževanja v središčih za samostojno učenje bolj ustreza kot način izobraževanja v običajnih oblikah izobraževanja (prilagajanje individualnim potrebam posameznikov - izbira vsebin, tempo učenja, poglabljanje v vsebine);
  • so denarno omejeni (učenje v središčih je brezplačno).

Več >>

 

 

 

Tema meseca

  


© 2008-2017 Andragoški center Slovenije in Mestna knjižnica Ljubljana, urednica: Erika Pečnik, tehnična izvedba: Franci Lajovic
Pravno obvestilo | Datum zadnje spremembe: 03. 09. 2009, 07:58, št. naloženih strani od 05. 11. 2008: 415464